Ръководителят на комисията, норвежкият съдия Ерик Мьосе, заяви на пресконференция, че

...
Ръководителят на комисията, норвежкият съдия Ерик Мьосе, заяви на пресконференция, че
Коментари Харесай

ООН нарече военно престъпление извеждането на украински деца от Русия

Ръководителят на комисията, норвежкият арбитър Ерик Мьосе, съобщи на конференция, че той и сътрудниците му са проучили в детайли случаите на 164 деца на възраст сред 4 и 18 години, изведени от Донецка, Харковска и Херсонска област.

 

Както пишат членовете на комисията в отчета си, самите тези деца и техните родители са декларирали, че съветските обществени служби са споделили на децата, че ще бъдат дадени на съветски фамилии, а украинските деца " са изразили най-сериозни опасения ", че ще бъдат разграничени от фамилиите си вечно.

 

Украинските управляващи пресмятат, че към февруари руснаците са извели от страната 1621 украински деца (комисията на Организация на обединените нации декларира, че не може да удостовери тази цифра). Украйна неведнъж е наричала това закононарушение и упорства за връщането на децата.

 

Руските публични лица приказват с горделивост за извеждането на децата от Украйна и за тяхното " превъзпитание " в обич към Русия.

 

Учат ги да обичат Русия

 

Руският омбудсман по правата на детето Мария Лвова-Белова обяви предходната година, че самата тя е приела дете от Мариупол - град, бомбардиран от руснаците, а по-късно през септември съобщи, че децата оттова сполучливо се учат да обичат Русия.

 

" Когато ги заведохме на територията на Московска област, с цел да се възстановят малко, стартира да се споделя, че те приказват отрицателно за президента Путин, приказват всевъзможни гадости, пеят украинския химн, " Слава на Украйна " и всичко останало ", сподели Л`вова-Белова пред Обществената палата. " Така че да, има някакъв негативизъм, може би първоначално, само че по-късно той се трансформира в обич към Русия. "

 

" Незаконното депортиране на украински деца в Руската федерация се показва от руснаците като благороден акт за избавяне на деца ", съобщи предходната година украинският омбудсман Дмитрий Любинец и съобщи, че интернационалното право квалифицира насилственото прекачване на деца от една национална група в друга като геноцид.

 

Украинските управляващи постоянно назовават дейностите на Русия геноцид, само че съгласно Ерик Мьозе анкетната комисия на Организация на обединените нации не е разкрила достоверни доказателства за геноцидна политика в строгия юридически смисъл в дейностите на Русия в Украйна.

 

" Ние не откриваме, че в Украйна е имало геноцид. Въпреки това, несъмнено, следим всевъзможни доказателства в това отношение и означаваме, че в някои аспекти може да има въпроси по отношение на този тип закононарушение. Например изказванията в съветските медии против групи от украинското население. Но към момента не сме стигнали до никакво умозаключение. Ще продължим работата си ", съобщи Ерик Мьозе.

 

Освен отнемането на деца комисията проверява всички обвинявания против Русия по отношение на войната в Украйна.

 

" Комисията стигна до заключението, че съветските управляващи са извършили многочислени нарушавания на интернационалното филантропично право и интернационалното право в региона на правата на индивида, в допълнение към необятен набор от военни закононарушения, в това число военни закононарушения под формата на инцидентна гибел, пострадвания или вреди, умишлени убийства, изтезания, нечовешко отношение, нелегално отнемане от независимост, обезчестяване и нелегално пренасяне и депортиране ", съобщи Ерик Мьозе.

 

В отчета се отбелязва по-специално, че съветските военни и други сили за сигурност системно и необятно практикуват изтезания, в това число електрически шокове по гениталиите, обесване за ръцете, задушаване с найлонова торба на главата и така нататък, както и изнасилвания, като всички те могат да бъдат класифицирани като закононарушения против човечеството.

 

Въпреки че отчетът е оповестен на годишнината от руската бомбардировка на театъра в Мариупол, където се укриваха цивилни, членовете на комисията не съумяват да открият дали случилото се там предходната пролет е закононарушение против човечеството.

 

В отчета се изяснява, че членовете на комисията не са били позволени в окупираната от Русия част на Донецка област, в това число Мариупол, а без това комисията не може да направи правно обосновани изводи.

 

Независимата интернационална анкетна комисия за Украйна беше основана през март предходната година, дни след нападението на Русия против Украйна, от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида. В състава ѝ влизат някогашният арбитър от Международния углавен арбитражен съд за Руанда, Върховния съд на Норвегия и Европейския съд по правата на индивида Ерик Мьозе, босненската съдийка Ясминка Джумхур и колумбийският правозащитник Пабло де Грейф.

 

През октомври комисията разгласява първия си отчет, в който се преглеждат събитията в северните региони на Украйна - Киев, Чернигов, Суми и Харков - по време на съветската окупация.

 

Комисията стигна до заключението, че голямото болшинство от нарушаванията на филантропичното право, в това число военните закононарушения, които са се случили в района през този интервал, са осъществени от съветските военни и окупационни управляващи, само че украинските военни също са нарушили правата на индивида и филантропичното право в някои случаи и са направили военни закононарушения в два случая.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР